Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
de Koornmolen

Blog #3: Het Koornmolengat

Twee weken geleden schreven we deze blog nog buiten, lekker in het zonnetje. Nu wordt deze blog binnen geschreven en kijken we naar heen en weer gaande bomen en druppels op de ramen. Ach.. Geen probleem! Volgende week schijnt het alweer stukken beter te worden en er wordt ook steeds gepraat over de klimaatverandering. We gaan veel meer zomers krijgen als afgelopen zomer. Lekker hoor, een prachtig vooruitzicht. En zeker ook goed voor Recreatiepark de Koornmolen.

 Sinds kort gaan we samenwerken met ‘Ook dit is de Rotte’. Een geweldig initiatief vinden we. Samen met zo’n 40 á 50 andere ondernemers gaan we de Rotte op de kaart zetten. Het gebied is prachtig en zeer veelzijdig. Wij zelf zitten in het gebied ‘Eendragtspolder/Zevenhuizer Zoom’. Op deze website staan allerlei prachtige afbeeldingen die u laten zien hoe mooi het gebied daadwerkelijk is.

 Het is zeker de moeite waard om ‘Ook dit is de Rotte’ te volgen. Zo hebben zij een prachtig filmpje over Aalscholvers in het Koornmolengat, een prachtig natuurreservaat in recreatiegebied de Rottemeren. Dan het Koornmolengat. Het wordt al een keer benoemd. Wist u bijvoorbeeld dat het Koornmolengat pal achter het bungalowpark ligt? Een klein bruggetje over en u bent er. Het natuurreservaat is afgesloten voor publiek en het kan alleen bezocht worden met een gids. Maar om er al langs te lopen is ontzettend leuk en heel rustgevend.

Moerasveen

Het Koornmolengat is het laatste stukje moerasveen wat tussen de Tweemanspolder en de Rottemeren ligt. Het is nooit ontveend of ontwaterd, er is geen turf gestoken en het is ook niet drooggelegd. Het gebied heeft een eigen waterpeil, wat al zeer speciaal is (NAP -1,90m). Het stuk heeft erg veel historische waarde, zeker voor de trotse Zevenhuizenaren, want hier zijn de eerste sporen gevonden van Zevenhuizenaren. Ooit hebben hier zeven huizen (als je het al huizen kan noemen, ze waren van hout en riet) en een korenmolen gestaan. De namen van Zevenhuizen, het Koornmolengat en Recreatiepark de Koornmolen zijn aan deze vroege bewoning ontleend. Voor ons is het heel speciaal om zeer dichtbij zo’n prachtig stukje historie en natuur te bivakkeren.

De Natuur

Dat het Koornmolengat een echt authentiek stukje Nederlandse natuur is, is nu wel duidelijk. Sterker nog, ik neem dat u na het lezen van deze blog direct een plekje op de Koornmolen boekt om een weekendje te genieten van deze prachtige natuur😉. Veel verschillende watervogels en reigers hebben het gebied inmiddels ingenomen, maar ook een zeer grote kolonie aalscholvers komt hier ieder jaar broeden. In de jaren ’90 werd de aalscholvers slechts sporadisch waargenomen in het gebied, nu zijn er zeker 100 broedparen. Behalve de grote diversiteit onder de gevleugelden, is de flora ook een kijkje waard. Verschillende mossen, meer dan 50 soorten paddenstoelen en ook steeds meer bloeiende kruiden hebben zich geplant in het gebied. Wilgen, elzen en essen, afgewisseld door onder andere berken, lijsterbes en hop maken het gebied af. Daarnaast is het Koornmolengat een paradijs voor insecten, muizen en marterachtigen. In het voorjaar heeft u zelfs de kans om een aantal jonge vossen te ‘spotten’.

Natuur- en Vogelwacht Rotta

Rotta zorgt voor het natuurbeheer van dit unieke gebied aan de Rottemeren. Ook geven ze excursies door het gebied. En ook dat is een aanrader. Iedere vrijdagavond tussen 21 juni en 30 augustus geven ze een twee uur durende excursie. Het start om 19:00 uur vanaf de parkeerplaats voor fietsen naast De Roerdomp en de Jachthaven.

Team de Koornmolen

Offtopic – wist u dat de Koornmolen een geweldige paasactie heeft? Bekijk de actie hier