Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
de Koornmolen

December Blog - de voordelen van kamperen in Nederland

December Blog – de voordelen van kamperen in Nederland.

Het is december. Al een poosje trouwens. Maar dat geeft niet. December is een heerlijke maand. Tenminste, dat vind ik. December straalt gezelligheid uit. Het begint al met de verjaardag van Sinterklaas en daarna komen alle kerstlichtjes tevoorschijn. Heerlijk die kerstsfeer. Bij ons thuis komt er ook altijd snel een kerstsfeer in. Eigenlijk direct nadat de Sint de boot naar Spanje weer heeft gepakt. Daarom is het ook best raar om nu met een blog te komen over kamperen. Maar hé, wees eerlijk. Stiekem zit iedereen al met zijn hoofd bij het warmere weer. Ongedwongen buiten leven is nog steeds de favoriete bezigheid van veel mensen. In december, januari en februari wordt ook al vaak de keuze gemaakt voor vakanties dit jaar. Nu verwacht ik niet dat je 3 weken lang bij ons komt kamperen. Het leuke aan onze camping is juist dat je het heel erg kan afwisselen. We hebben bijvoorbeeld mensen uit de regio die, moet het zonnetje wel goed schijnen, een weekendje komen. En niet één keer. Nee, wel twee of zelfs drie keer. Sterker nog, we hebben een gezin wel 6 weekenden gezien dit jaar. Hoe dat komt? Kamperen is gewoon gezellig. En waarom zou je altijd ver moeten. Waarom moet je, als je woonachtig bent in Zuid-Holland of Noord-Holland, helemaal naar Limburg of de Achterhoek. Hier heb je vaak dezelfde faciliteiten en nóg mooiere natuur (mijn mening). Daarnaast zit je ook maar kort in de auto. Op vrijdag haal je de caravan van stal, rij je een half uurtje, zet je alles binnen 20 minuten op en het weekend kan beginnen. Klinkt als een strak plan, niet? 

Om toch even wat extra aandacht te geven aan kamperen in Nederland heb ik wat research gedaan. Ik ging zoeken naar sites die schreven over de voordelen van kamperen in Nederland. Hmm, weinig geleerd van de zoektocht. Ja, iedereen denkt er hetzelfde over. En maar weinig mensen besteden er aandacht aan. Dan maar geen inspiratie. Sterker nog, ik heb geen inspiratie nodig, want deze zomer heb ik genoeg voordelen meegemaakt, zelf gezien en vooral gehoord. Dus ga er goed voor zitten, pak een kopje warme chocomel (want het is echt wel koud buiten) en lees het eens rustig door. En let op: na het lezen van alle voordelen ben je om.

  

Inkoppertje: je hoeft niet ver te rijden

Voorzet. Open goal. Doelpunt! Ja, deze is makkelijk. Een inkoppertje noemen we dat. Het is natuurlijk niet zo gek dat je in Nederland niet ver hoeft te rijden om te gaan kamperen. Kijk kies jij in Groningen voor een camping in Limburg ben je alsnog 3,5 uur onderweg. Maar wij zien dat er veel mensen uit dezelfde provincie ook een lekker weekendje weg willen. Dan is het natuurlijk super interessant om op een half uurtje van huis te gaan kamperen. We hebben het vaak zat gezien dit kampeerseizoen. En als je wat vergeten bent, ben je ook zo weer thuis. Als je met kinderen op pad gaat, dan is het misschien helemaal lekker om in de buurt te gaan kamperen, want dat gekibbel op de achterbank is natuurlijk vrij irritant.

Nederland is écht wel heel mooi

Iedereen kent de Veluwe wel of de Achterhoek. Leuk natuurlijk, maar vrij standaard. Tenminste, standaard. Je snapt wat ik bedoel denk ik. Iedereen trekt hierheen. Er is echter in Nederland nog veel meer om te ontdekken. Neem (waarschuwing: hier komt een stukje zelfpromotie) het Rottemerengebied. Het prachtige gebied waar de rivier de Rotte doorheen gaat. De Rotte is de naamgever van Rotterdam. De oorsprong in Moerkapelle stroomt zo door naar het centrum van Rotterdam. Erg gaaf. Langs dit gebied liggen heel veel mooie deelgebieden. De Eendragtspolder (hier ligt de Koornmolen ook), Zevenhuizer Zoom, Hoge Bergsche Bos, Lage Bergsche Bos, Bleiswijkse Fles, etc. Allemaal prachtige gebieden die nog niet zo heel bekend zijn bij het ‘grote’ publiek. Tevens is er een mooi initiatief gestart om de Rotte(meren) de aandacht te geven die het verdiend; www.ookditisderotte.nl. Een kijkje zeker waard.

Iedereen spreekt hier Nederlands

Geen Spaans leren, niet Frans te hoeven spreken en zo weinig mogelijk Engels. Gewoon Nederlands. Iedereen kan hier gewoon goed communiceren met elkaar. Soms gaat er weleens wat mis en dan is het zeer handig als je alles gewoon in je eigen taal kan vertellen en duidelijk maken. Dit wordt toch lastig in een andere taal.

Glamping of Bamping

In Nederland verzinnen we overal wel een mooie term voor. Iets wat lekker klinkt. Glamping en Bamping zijn er weer mooie voorbeelden van. Terwijl ik dit schrijf twijfel ik of deze termen wel uit Nederland komen. Maar goed, voor het leuke houden we het daar maar op. Deze termen zijn natuurlijk niet zomaar verzinnen. Glamping draait om luxe kamperen (Glamoureus – Glamorous)   en Bamping draait om terug naar de basis (Basis – Basic). Nederland is een land van veelzijdigheid en dat is ook te zien in het kampeeraanbod. De ene camping is een ‘doortrekcamping’, ideaal voor fietsvakanties. Op de andere camping mogen weer alleen maar campers komen. Dan heb je nog campings met een totaalaanbod. Van luxe safaritenten tot aan trekkershutten. Het kan hier allemaal. Op Recreatiepark de Koornmolen kunnen we ook alle kanten op. Ieder kampeermiddel is hier toegestaan. We hebben ook speciale comfortplaatsen (eigen sanitair) en trekkershutten. Het is maar net wat jij wilt.

De klimaatverandering 

Ik weet het; een lastig puntje. Je kan het probleem erkennen of niet. Maakt mij in dit geval even niet uit. Volgens de meeste gaat de aarde naar de haaien. Dat kan heel goed, hoor. En ik wil geen standpunt innemen. Ik zie op dit moment echter wel een klein voordeel. Het wordt wat warmer in Nederland. De afgelopen zomers hebben we dat ook gemerkt. Nu was de zomer van 2018 mooier dan de zomer van 2019. Maar je begint je haast af te vragen of een vakantie naar Spanje nog wel nodig is als je hier hetzelfde weer hebt. Tegenwoordig kan je hier ook op elke hoek van de straat pizza of tapas krijgen. Gekheid op een stokkie natuurlijk. Ik weet ook wel dat de Spaanse of Italiaanse cultuur fantastisch is. Maar voor het weer hoef je het echt niet meer te doen. Tenminste, als we onze experts moeten geloven.

 

Zo zie je maar, er zijn genoeg voordelen te noemen. Ik heb het nu even bij 5 gehouden. Nederlanders hebben vaak geen idee hoe mooi dit land werkelijk is. Er zijn nog genoeg plaatsen om te ontdekken. En vaak dichterbij dan je denkt.