Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
de Koornmolen

Februari blog - Op avontuur door historisch Gouda

Wat waait het ongelooflijk hard. Is er ooit weleens zo’n aankondiging geweest voor een storm als Ciara? Misschien. Maar zeker niet de afgelopen tien jaar. Ciara kwam voorbij en eerlijk is eerlijk: het waaide echt enorm hard. En de wind lijkt maar niet te gaan liggen. Sterker nog, storm Dennis komt dit weekend nog even kijken of onze huizen wel écht windproef zijn. Nou, Dennis, blijf lekker weg! Iedereen is helemaal klaar met die wind. Het is sowieso wel weer een rare winter. We hebben amper nog vorst gehad. Dit kan weleens betekenen dat de vorst later komt. Dat we eind maart, begin april een laagje ijs van de auto’s kunnen schrappen. Laten we het vooral niet hopen. Na de feestdagen in december is eigenlijk iedereen al bezig met de zomer. Dat hebben we ook wel gemerkt de afgelopen tijd. De reserveringen voor het voorjaar en de zomer stromen binnen.

Zoals de meeste trouwe volgers van deze blog (dank!) en de Koornmolen wel weten, is er genoeg te doen in de omgeving. In vorige blogs hebben we Rotterdam, de omgeving en de prachtige natuur al besproken. In de zoektocht naar een onderwerp voor een nieuwe blog kwamen we uiteindelijk uit bij een andere mooie, historische stad: Gouda.

Gouda is een zeer mooie en veelzijdige stad. Er is genoeg te doen in een van Nederlands oudste steden. Met de auto bent u vanaf de Koornmolen binnen 20 minuten in het centrum van Gouda en met de fiets doet u er ongeveer 40 minuten over om er te komen. Hieronder kunt u de tien leukste bezienswaardigheden/activiteiten in Gouda vinden, in onze ogen. 

  • Sint-Janskerk 

De Sint-Jan is met 123 meter de langste kerk van Nederland. Van de eerste bouwgeschiedenis is weinig bekend. De bouw begon omstreeks 1280. De huidige kerk dateert grotendeels van voor de brand in 1552. De gebrandschilderde ramen van de Goudse Sint-Jan vormen het hoogtepunt van de Europese glasschilderkunst. Van de 72 ramen dateren er 61 uit de jaren 1530 tot 1603: meer dan de helft van al het 16e eeuwse gebrandschilderde glas in Nederland!

Lees meer op https://www.sintjan.com/

  • Goudse Kaasmarkt

Sinds eeuwen wordt er iedere donderdag op de Markt in Gouda Goudse kaas verhandeld.  Iedere donderdag van 10.00 tot 12.30 uur (behalve op Hemelvaartsdag 21 mei) vindt op de Markt nog steeds die traditionele Kaasmarkt plaats. En net als vroeger maken boeren en kaashandelaren een prijs door middel van 'handjeklap'. Naast de wereldberoemde kaas, kunt u genieten van kramen waar stroopwafels en poffertjes worden gemaakt en waar oude ambachten worden beoefend

Lees meer op https://welkomingouda.nl/kaas/gouda-kaasmarkt

  • Stadhuis Gouda

In de zomer van 1438 zorgde een grote stadsbrand ervoor dat het Stadhuis zwaar beschadigd raakte.

Het stadsbestuur besloot dat het nieuwe Stadhuis vrij moest staan en koos als nieuwe locatie het marktveld, toen nog een drassig veenterrein. Als de deuren open zijn, kunt u in het oude Stadhuis de prachtige trouwzaal, burgemeesterskamer en raadszaal bezoeken.

Aan de rechterzijgevel ziet u het klokkenspel met de mechanische poppen, aangebracht in 1961. De hoofdrolspeler in het poppenspel is Floris V, die Gouda in 1272 stadsrechten verleende. Elke twee minuten over het halve en het hele uur wordt u getrakteerd op een fraai schouwspel

Lees meer op https://welkomingouda.nl/locaties/het-oude-stadhuys-gouda

  • Museum Gouda

Museum Gouda is dé schatkamer van Gouda. Het museum heeft een voor Nederland unieke collectie altaarschilderijen uit de zestiende eeuw. Deze gingen overal verloren tijdens de Beeldenstorm, behalve in Gouda! Geniet ook de zeventiende-eeuwse schuttersstukken of Gouds aardewerk uit de twintigste eeuw.

Lees meer op https://www.museumgouda.nl/nl 

  • Siroopwafel Fabriek

De Siroopwafelfabriek is gevestigd in een prachtig monumentaal pand in hartje Gouda. Een bezoek aan de fabriek is een fantastische ervaring die je niet snel meer zal vergeten. Ben jij benieuwd hoe een siroopwafel wordt gebakken? Wil jij in de wondere wereld van de siroopwafel stappen? Dan heet de Kamphuisen Siroopwafelfabriek jou welkom, kom en beleef!

Vanaf het station Gouda Centraal, maak je een mooie stadswandeling door het centrum van Gouda richting het vijftiende-eeuwse stadhuis. Aan het marktplein staat onze fabriek waar je de siroopwafel experience beleefd.

Siroopwafel experience 

Die experience begint bij binnenkomst met het allerbelangrijkste: proeven van de Kamphuisen siroopwafel. Vervolgens krijg je een interactieve film te zien, waarna je de geheime doorgang naar de fabriek moet zoeken. In de fabriek help jij een handje mee en kraak je de kluis met het geheime recept voor de Goudse Kamphuisen siroopwafel, als je goed hebt opgelet ten minste.

Lees meer op https://siroopwafelfabriek.nl/

  • Verzetsmuseum Gouda

Libertum vertelt het verhaal van vrede en vrijheid. Verleden en heden vloeien er in elkaar over en je wordt ondergedompeld in verhalen en beelden, echte en virtuele werelden. Voor welke dilemma's komen we te staan op onze weg naar vrede en vrijheid? Libertum nodigt je uit om dat wat vanzelfsprekend is te bevragen, en daagt je uit om na te denken over je eigen identiteit, waarden en vrijheid. Wat is jóuw rol in de samenleving?

Lees meer op https://www.libertum.nl/

  • Grachtentochten

Een prachtige grachtentocht met de trekschuiten Jan Salie of Jan Kordaat door de monumentale binnenstad van Gouda. De tocht volgt de historische vaarroute door de stad die vanaf de vroege middeleeuwen de enige verbinding vormde voor de handel tussen Vlaanderen en Hollandse steden. De tocht wordt begeleid door de schipper met historische wetenswaardigheden en anekdotes.

Lees meer op https://welkomingouda.nl/evenementen/grachtentocht-goudse-grachten-1

  • Molen de Roode Leeuw

Korenmolen De Roode Leeuw in Gouda  is één van de oudste korenmolens van  ons land. In 1727 werd hij gebouwd aan  de zuid-westzijde van de oude  binnenstad v an Gouda. Door de  toegenomen industrialisatie kwam de  molen beginjaren ’20 van de vorige eeuw  buiten bedrijf maar door aankoop van  de gemeente Gouda in 1926 kon hij als  monument behouden blijven. Toch kon  hiermee niet verhinderd worden dat  tijdens de hongerwinter 1944 - 1945 het  meeste binnenwerk uit de molen werd  gesloopt en als brandhout in de kachel  verdween.

Lees meer op http://www.flourpower.nl/

  • Stadswandeling Goudse Gidsen Gilde

Het beroemde stadhuis op de Markt, de schitterende Sint-Janskerk en het mooie Catharina Gasthuis zijn slechts enkele voorbeelden van wat Gouda te bieden heeft. Een rondleiding door het Goudse Gidsen Gilde is de perfecte manier om kennis te maken met het rijke verleden van Gouda.

Het Goudse Gidsen Gilde is sinds februari 2012 actief in Gouda als zelfstandige aanbieder van stadswandelingen. Alle bij het GGG aangesloten gidsen hebben tot 25 jaar ervaring met het begeleiden van historische stadswandelingen. Het Goudse Gidsen Gilde combineert ervaring en gedegen kennis van zaken met klantvriendelijkheid en service. 

Lees meer op https://welkomingouda.nl/ontdek-gouda/zien-doen-en-beleven/wandelen/gouds-gidsen-gilde-instapwandelingen

  • Cinema Gouda

Cinema Gouda is dé bioscoop voor Gouda en omstreken voor iedereen die van films houdt!

Cinema Gouda vertoont de allernieuwste films en een ruim en gevarieerd aanbod. Van blockbusters tot romcoms en van familiefilms tot thrillers. Naast de allernieuwste films heeft Cinema Gouda ook diverse specials en events zoals live opera & ballet, een voordelige 50+ bios, Ladies Night, Mannenavond, Ontbijtbios en meer. Zo is er voor iedereen wat.

Lees meer op https://www.cinemagouda.nl/

Daarnaast zijn er ook tal van restaurantjes en terrasjes waar u kunt genieten van een lunch, diner of borrel. Gouda is het ontdekken meer dan waard.