Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
de Koornmolen

Recreatiegebied de Rottemeren

Het Rottemerengebied is op te delen in zeven verschillende recreatiegebieden: Bleiswijkse Fles en Bleiswijkse Zoom, Eendragtspolder, Hoge Bergse Bos, Lage Bergse Bos, Nessebos, Zevenhuizerplas en Zevenhuizer Zoom. Recreatiepark de Koornmolen ligt eigenlijk op een grens tussen de Zevenhuizer Zoom en de Eendragtspolder. Vanaf de Koornmolen is alles eenvoudig lopend of met de fiets te bereiken. 

NIEUW: Ontdek het prachtige gebied op de fiets met de Molen Stempeltocht. Lees hier meer. 

Bleiswijkse Fles en Bleiswijkse Zoom

Dit gebied ligt aan de oostkant van Bleiswijk. De westelijke oever van de Rottemeren barst van de activiteiten: wandel- en fietspaden, strand, ezeltje rijden op de kinderboerderij, conditietraining of gezellig een terrasje pakken. De mensen die van rust en natuur houden moeten bij het zuidelijke deel van de Zoom zijn. U geniet extra van de geweldige natuur op het zompige Laarzenpad. Op een van de steigers kunt u een hengeltje uitgooien of het pontje naar de overkant nemen. Via het pontje komt u weer uit bij Eetcafé de Roerdomp en staat u binnen vijf minuten op Recreatiepark de Koornmolen. Nog vlakbij de pont aan de Bleiswijkse kant is het Bleiswijks Verlaat, een gerestaureerd sluisje uit 1774. Ten noorden van Bleiswijk vormt de Bleiswijkse Fles de groene verbinding tussen Zoetermeer en de Rottemeren. Hier kunt u heerlijk wandelen en fietsen. Een vlonderpad voert tussen de rietkragen van een plasdrasgebied door. 

Bleiswijkse fles en Bleiswijkse zoom

Eendragtspolder

Ooit stond hier het voormalige Zevenhuizense Bos. Nu wordt het vooral gekenmerkt door de unieke combinatie van natuur, topsport en waterberging. Roeiers gaan tekeer op de Willem-Alexander Baan, die voldoet aan de Olympische eisen van de wereldroeibond. Vaak zijn hier prachtige wedstrijden. Zo hadden we in juli 2019 nog een Wereldbeker wedstrijd waar de gehele internationale top aanwezig was. Naast de roeiers profiteren ook openwaterzwemmers, kanoërs , triatleten, hardlopers en fietsers van de sportieve mogelijkheden. Als het echt Hollands weer is dan dienen de roeibaan en het naastgelegen plasdrasgebied als tijdelijke waterberging. Voor de vogelliefhebber is de Eendragspolder een geweldig gebied. Er zijn tal van bijzondere vogels gespot en in januari 2020 waren er plots zeven Flamingo's in het gebied te bewonderen. Een bijzonder gezicht. Een uitkijktoren biedt overzicht over het hele gebied. Ook kunt u hier speel- en beweegpolder de Hennipgaarde vinden. 

Eendragtspolder

Hoge Bergse Bos

Ooit was dit een centraal punt van puinstort, nu is het een heuvelachtig landschap. Actieve buitensporters kunnen hier hun ei kwijt. Er is een (buiten) kunstskibaan en een mountainbike parcours. Verder kunt u hier goed hardlopen, skeeleren, skaten, survivallen, (disk)golfen, mountainbiken en klimmen (binnen en buiten). Er is een 34 meter hoge klimberg. De klimberg is gebouwd in de vorm van de top van de Monte Cervino, de berg aan de Zwiterse kant Matterhorn. 

Hoge Bergse Bos

Lage Bergse Bos 

In dit deel geniet je in een rustig tempo van de natuur. Dit bos is in de romantische Engelse landschapsstijl aangelegd, met vijvers, slingerende paadjes, eilandjes en mooie doorkijkjes tussen de bomen door. Een uurtje waterfietsen of varen met de fluisterboot past hier perfect bij. Er is ook een speelpolder met vijver. En af en toe komt er een grote Schotse Hooglander voorbij drentelen. In Speelpolder De Bergse Vallei kunnen kinderen heerlijk klimmen, ravotten, bouwen en lekker vies worden. 

Lage Bergse Bos

Nessebos

Op zoek naar rust? Even weg van het drukke leven. Dat willen we allemaal wel. Bos, water en moeras zorgen in het Nessebos voor de rust die u zoekt. Volg de natuurroute of het laarzenpad voor een uurtje ultieme ontspanning. 

Nessebos

Zevenhuizerplas

Aan de grootste zwemplas van Zuid-Holland kun je geweldig zonnen en zwemmen. Waterskiën behoort ook tot een van de opties. Zelfs duiken is een mogelijkheid. Liever even geen drukte van de strandjes? Wandel dan in alle rust om de plas heen. Aan de noordoever loopt u door een stil moerasbos. Hier kunt u zomaar een ijs- of rietvogel tegen het lijf lopen. Met een boot kunt u twee van de vier natuureilandjes bezoeken. 

Zevenhuizerplas

Zevenhuizer Zoom

Het is misschien moeilijk te geloven maar ooit stonden er zo'n tachtig molens in het Rottemerengebied. De meeste daarvan zijn allang verdwenen, maar in de Zevenhuizer Zoom hebben vier molens standgehouden. De molenviergang uit 1722 vormt vier molens op rij en is nog één van de twee intacte molenviergangen in Nederland. 

Molenviergang in de Zevenhuizer Zoom

Het Koornmolengat

Hier is Zevenhuizen ontstaan. Ooit stonden hier zeven boerderijen. Later is de kern van het dorp gevormd op de plek waar het nu ligt. Het Koornmolengat is een natuurreservaat geworden. Dit natuurreservaat is het laatste stukje moerasveen in de Tweemanspolder. Het is slechts gedeeltelijk ontveend en is ook niet drooggelegd. Wilgen, elzen en essen, afgewisseld door onder andere berken, lijsterbes en hop omzomen de sloten en vennen in dit broekbos. Er zijn vele soorten watervogels, waaronder een kolonie aalscholvers én het is een belangrijke rustplaats voor verschillende soorten reigers. De flora in het gebied is zeer divers en het is een paradijs voor insecten, muizen en marterachtigen. U kunt in de zomermaanden een wandeltocht met een gids maken. Het gebied zelf betreden is gevaarlijk en strikt verboden! Het Koornmolengat ligt direct achter Recreatiepark de Koornmolen. 

 Beschermd natuurgebied het Koornmolengat

 


Lukt het boeken via de website niet?
Bel dan 0180 63 16 54