de Koornmolen

Gouda

Gouda is een prachtige historische stad in het Groene Hart. De stad is ontstaan in de middeleeuwen op de plaats waar de Gouwe en de Hollandsche IJssel samenvloeien. Aan het einde van de dertiende eeuw werden er stadsrechten aan Gouda verleent. Gouda is altijd een rijke stad geweest en dit is nog steeds merkbaar als je rondjes loopt door het culturele centrum. Goede voorbeelden zijn het stadhuis van Gouda, wat midden op het grote plein staat en de Sint-Janskerk. De stad is wereldberoemd om zijn Goudse kaas. Maar niet alleen de kaas, nee, ook kaarsen, pijpen en stroopwafels zijn beroemde Goudse producten. In December is de stad op zijn mooist. Hier wordt dan een lichtjesavond georganiseerd. Duizenden lichtjes geven het centrum van de stad dan nog meer glans. De beroemde Goudse kaasmarkt wordt tegenwoordig alleen nog maar in de zomermaanden georganiseerd. Dit valt dan weer wel perfect te combineren met een vakantie bij Recreatiepark de Koornmolen. Vanuit Zevenhuizen gaat er rechtstreeks een bus naar Gouda. Gouda is ook goed aan te fietsen. Met de auto is ook een goede optie. Gouda heeft voldoende parkeerplek.

Hieronder hebben we een top 5 bezienswaardigheden geselecteerd:

De Markt

De naam van het centrale plein in Gouda is 'Markt'. Het plein is apart gevormd. Het heeft een min of meer driehoekige vorm en is er al vanaf de 14e eeuw. Het werd in die tijd aangelegd om er het nieuwe stadhuis op te bouwen. Een ander opvallend gebouw op de Markt is de Waag. De Waag is afkomstig uit 1668 en was vroeger het kaas weegstation. Nu bevindt zich in dit gebouw het Gouda Cheese Museum. Aan de rand van de Markt staat de Sint-Janskerk. De overige gebouwen rondom het plein zijn tegenwoordig winkels, restaurants en cafés. De Goudse Kaasmarkt wordt ook op de Markt gehouden. De Markt mag met recht het bruisend hart van de stad worden genoemd. De vele terrasjes zijn zowel in de zomer als in de winter zeer sfeervol. 


Stadhuis

Dit unieke gebouw (zie foto boven) staat op midden op de Markt in Gouda. Het stadhuis staat helemaal alleen centraal op de Markt. Waarom is dat? In 1438 woedde er een grote stadsbrand in Gouda. Alle huizen en gebouwen waren verwoest. Ook het stedelijk archief vatte vlam en er bleef niks van over. Er zijn dan ook geen, of weinig, documenten te vinden van vóór 1437. Tijdens de herbouw van de stad werd daarom een enorm plein gelegd en midden op dat plein werd het stadhuis gebouwd. Een eventuele volgende brand kon daardoor minder makkelijk overslaan op het belangrijkste gebouw in de stad. Het stadhuis is in de Gotische stijl gebouwd. De voorgevel kenmerkt zich door de spitse torens, gewelfde ramen en stenen beelden van belangrijke personen in de Nederlandse geschiedenis, zoals Karel de Stoute en Filips de Goede. Filips de Goede was mede verantwoordelijke voor de herbouw van Gouda, wat op dat moment één van de grootste steden van Nederland was. Tegenwoordig is het stadhuis de blikvanger van de stad. In de winter wordt er vaak een schaatsbaan aangelegd om het stadhuis heen. De Markt van Gouda is uiterst sfeervol. 

https://stadhuysgouda.nl/

Sint-Janskerk

Het 15-eeuwse Gotische gebouw staat in het hart van Gouda op de Markt. De kerk is maar liefst 123 meter lang en is daarmee het langste kerkgebouw van Nederland. De kerk staat ook erg bekend om zijn reeks gebrandschilderde glazen, die de Goudse glazen worden genoemd. Het zijn 72 ramen van verschillende afmetingen, die in de 16e eeuw door beroemde glasschilders uit die tijd zijn gevuld met gebrandschilderde glas-in-loodramen. De Sint-Janskerk werd in het verleden gewijd aan Johannes de Doper. De kleuren rood en wit staan symbool voor deze heilige. In het stadswapen van Gouda zie je deze kleuren weer terug. 

https://www.sintjan.com/

Goudse Kaasmarkt

Wie Gouda zegt, zegt Kaas! De Goudse kazen worden wereldwijd verkocht en zijn zeer beroemd. In Gouda worden ze elke donderdagochtend op de Markt; een prachtig spektakel. De wekelijkse Goudse Kaasmarkt kan iedereen bijwonen. Boeren en handelaren komen hier bijeen om over de kaas te onderhandelen. Enorme hoeveelheden kaas worden op deze manier verkocht. 

https://welkomingouda.nl/kaas/gouda-kaasmarkt

Goudse Siroopwafelfabriek

De Goudse Siroopwafelfabriek is gevestigd in een prachtig monumentaal pand in hartje Gouda. Een bezoek aan de fabriek is een geweldige ervaring die je niet snel meer zal vergeten. Je Siroopwafel experience begint hier. Het begint al bij binnenkomst met het allerbelangrijkste: proeven van de Kamphuisen siroopwafel. Vervolgens wordt er een interactieve film afgespeeld, waarna je de geheime doorgang naar de fabriek moet zoeken. In de fabriek help je een handje mee en kraak je de kluis met het geheime recept voor de Goudse Kamphuisen siroopwafel. 

https://siroopwafelfabriek.nl/

Er is natuurlijk nog veel meer te zien en te doen in Gouda. Kijk voor meer op https://welkomingouda.nl/.


Heeft u een keuze gemaakt?
Dan kunt u telefonisch reserveren via 0180 63 16 54