de Koornmolen

Leiden

Leiden is één van de oudste steden van Nederland. Leiden was voor Nederland een zeer belangrijke stad in de Gouden Eeuw. De huidige structuur van de binnenstad met grachten en singels herinnert u nog steeds aan deze tijd en geven Leiden een speciaal gezicht. Leiden was vooral bekend vanwege de lakenhandel en is natuurlijk de stad van de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn. In Nederland is Leiden ook bekend vanwege het Leids Ontzet wat op 3 oktober gevierd wordt. Op 3 oktober 1574 versloegen Willem van Oranje en zijn watergeuzen de Spanjaarden waardoor Leiden weer vrij was. 

We hebben een top 5 bezienswaardigheden geselecteerd:

De Burcht

Deze monumentale burcht staat centraal in de roemrijke geschiedenis van Leiden. De Burcht diende vroeger als een soort schuilkelder. Het was een toevluchtsoord bij dreigend gevaar. De Burcht is in de 10e eeuw gebouwd. De Burcht is vooral bekend geworden door de 80-jarige oorlog. Willem van Oranje en zijn watergeuzen prikte de dijken door en vielen via het water de Spanjaarden aan. Deze slag stond symbool voor de opstand van de Nederlanden.

Rondvaarten door Leiden

Zoals ontzettend veel andere steden is ook Leiden een echte waterstad. De binnenstad kenmerkt zich door alle grachten, singels en hofjes. Leiden heeft maar liefst 28 kilometer (!) aan grachten en singels. Met de rondvaarten ontdek je Leiden vanaf het water. Je komt langs verschillende bezienswaardigheden en vaart langs gezellige terrasjes. 

https://www.leidserederij.nl/c/rondvaart-leiden

Van der Werfpark

Dit prachtige, groene park is vernoemd naar de burgemeester tijdens het beleg van Leiden: Pieter Adriaanszoon van der Werff. De burgemeester deed tijdens het beleg een opvallende aanbieding. Hij bood zijn arm aan als maaltijd aan de hongerige Leidenaren in 1574. In het park staat een groot standbeeld van de voormalig burgemeester. In de voet van het beeld staat een verhaal over het Leidse beleg. 

Musea

Het is zonde om maar één museum uit te lichten. In Leiden zijn genoeg musea. De stad ademt historie en cultuur en dat kan je ook terugvinden in de Musea van de stad. Museum Boerhaave, het museum van Oudheden, Volkenkunde, Naturalis en Corpus zijn de grootste musea van de stad. Je reist niet alleen door het verleden of over de wereld, maar zelfs door het menselijk lichaam!

De Sterrewacht

De Sterrewacht is in 1633 gebouwd als observatorium voor de Leidse Universiteit en is daarmee het oudste observatorium ter wereld. Overigens is de Leidse Universiteit van ook weer de oudste van Nederland. 


Er is natuurlijk nog veel meer te doen in deze prachtige, historische stad. Kijk op https://www.visitleiden.nl/nl/cultuur voor meer informatie over Leiden.


Lukt het boeken via de website niet?
Bel dan 0180 63 16 54