Cookie-Benutzereinstellungen
EinstellungenZustimmen
de Koornmolen

Januari blog - Lokaal is het toverwoord

In de tijden van Blue Monday, Kiss-a-ginger-day en Badeend dag blijven wij bij de Koornmolen het liefst met beide benen op de grond. Blue Monday? Nee, dan liever Happy Tuesday. Die mindset hebben we te danken aan het gebied waar wij in leven. Zevenhuizen, Gouda, Rotterdam. Het zijn allemaal dorp/steden die leven volgens het ‘doe maar lekker normaal, dan doe je al gek genoeg’ principe. Daarom past een karakteristiek recreatiepark, zoals de Koornmolen, ook perfect in deze omgeving. Geen toeters en bellen. Geen pure vorm van Glamping (ook al komt een comfortplaats met privé sanitair daar wel dicht bij). Nee. Wij zijn gewoon een prachtig recreatiepark in een geweldig stukje natuur. En over dat laatste gaan we het in deze blog eens uitgebreid hebben.

Nou, oké. Niet alleen over dat laatste. Maar we houden het wel lekker lokaal. Want wees nu eens eerlijk. Op het moment dat u een kampeerplek of bungalow boekt op de Koornmolen weet u allang dat u op 20 minuten van Rotterdam zit en dat u daar heerlijk kan dineren in de Euromast. Dan weet u allang dat maar 15 minuten hoeft te rijden naar prachtig, historisch Gouda. En dan weet u ook allang dat u een geweldige stadswandeling kan maken in Delft. Maar wat u waarschijnlijk niet van te voren weet, is dat de natuur en cultuur in de omgeving van de Koornmolen ook prachtig zijn. We nemen u mee op een kleine ontdekkingstocht langs meerdere bezienswaardigheden in de omgeving van de Koornmolen. Veel leesplezier!

Zevenhuizen

Onze thuisbasis. En eigenlijk meer dan onze thuisbasis. Zevenhuizen is namelijk ontstaan op de plek waar Recreatiepark de Koornmolen nu ligt. Goed, misschien zitten we er tien meter naast, maar zeker is toch wel dat de eerste sporen van Zevenhuizenaren gevonden zijn aan Oostelijke oeverwal vlak bij het Koornmolengat. En het Koornmolengat ligt letterlijk aan de rand van Recreatiepark de Koornmolen. Gezien de naam van ons dorp mag worden aangenomen dat er op dat moment zeven huisjes stonden. Ongetwijfeld waren dit doodeenvoudige stulpjes van hout en riet. Later verhuisde de kern van het dorp naar de huidige plek. In de vijftiende eeuw werd de basis gelegd voor de huidige grote kerk. De bouw kwam stil te liggen wegens lokale geschillen. Een eeuw later werd de kerk afgebouwd en anno 2020 staat hij nog steeds overeind.

Zevenhuizen behoort nu tot de gemeente Zuidplas. Een gemeente die bestaat uit vier (eigenlijk vijf) dorpen: Moerkapelle, Zevenhuizen, Moordrecht en Nieuwerkerk a/d IJssel (Oud-Verlaat hoort hier eigenlijk ook nog bij). Zevenhuizen is enorm aan het groeien. Er ontstaan sneller nieuwe wijken dan dat gras kan groeien. Het inwonersaantal is dan ook sterk toegenomen. Er wordt geschat dat er nu ongeveer 8500 mensen in Zevenhuizen wonen. Zevenhuizen is ook een sportief dorp. Volleybalvereniging ZVH komt uit in de Eredivisie en voetbalvereniging Groeneweg speelt dit seizoen in de 2e klasse. Zevenhuizen is nog een écht dorp met op de eerste zaterdag van september een groot dorpsfeest: het Oogstfeest. Een happening voor de hele regio. Mocht u meer willen weten over Zevenhuizen dan raden wij u aan om naar het Molenmuseum te gaan. U kunt een rondleiding aanvragen en elke laatste zaterdag van de maand is het museum geopend tussen 13:30 en 16:00. 

Recreatiegebied de Rottemeren

Het Rottemerengebied is op te delen in zeven verschillende recreatiegebieden: Bleiswijkse Fles en Bleiswijkse Zoom, Eendragtspolder, Hoge Bergse Bos, Lage Bergse Bos, Nessebos, Zevenhuizerplas en Zevenhuizer Zoom. Recreatiepark de Koornmolen ligt eigenlijk op een grens tussen de Zevenhuizer Zoom en de Eendragtspolder. Vanaf de Koornmolen is alles eenvoudig lopend of met de fiets te bereiken.

Eendragtspolder

Ooit stond hier het voormalige Zevenhuizense Bos. Nu wordt het vooral gekenmerkt als een combinatie van natuur, topsport en waterberging. Roeiers trekken hun baantjes op de Willem-Alexander Baan, die voldoet aan de Olympische eisen van de wereldroeibond. Daarnaast is het ook een mooie plek voor openwaterzwemmers, kanoërs, fietsers en hardlopers. Als er veel water uit de hemel valt dienen de roeibaan en het naastgelegen plasdrasgbied als tijdelijke waterberging. Als vogelliefhebber bent u hier aan het juiste adres. Er zijn veel bijzondere vogels gespot, zoals de strandloper, de heilige ibis en de tureluur. Een uitkijktoren biedt een prachtig overzicht over de hele polder.

Natuurspeeltuin Hennipgaarde

In de Eendragtspolder bij Zevenhuizen ligt de speel- en beweegpolder Hennipgaarde. U kunt er met kinderen spelen en bewegen in het groen en leren van en in de natuur. Er is een waterpomp, een blotevoetenpad, een doolhof en een trekpont. Kom heerlijk ravotten rond de poel en bij de glijbanen. Ook vind u er kruip-door-sluip-door-routes en een klimheuvel.

Zevenhuizer Zoom 

Het is misschien moeilijk te geloven maar ooit stonden er zo’n tachtig molens in het Rottemerengebied. De meeste daarvan zijn allang verdwenen, maar in de Zevenhuizer Zoom hebben vier molens standgehouden. De molenviergang uit 1722 vormen vier molens op rij en is nog 1 van de 2 intacte molenviergangen in Nederland.

Natuurreservaat Koornmolengat

Dit natuurreservaat is het laatste stukje moerasveen in de Tweemanspolder. Het is slechts gedeeltelijk ontveend en is ook niet drooggelegd. Wilgen, elzen en essen, afgewisseld door onder andere berken, lijsterbes en hop omzomen de sloten en vennen in dit broekbos.

Er zijn vele soorten watervogels, waaronder een kolonie aalscholvers en het is een belangrijke rustplaats voor verschillende soorten reigers. De flora in het gebied is zeer divers en het is een paradijs voor insecten, muizen en marterachtigen. U kunt in de zomermaanden een wandeltocht met een gids van natuur- en vogelwacht Rotta maken. Het gebied zelf betreden is gevaarlijk en strikt verboden!

 

We raden u aan om het gewoon zelf allemaal te beleven. Het prachtige aan de centrale ligging van de Koornmolen is dat u een dagje Rotterdam kan inplannen én een dagje kan genieten van de mooie omgeving.